Onderzoek 3
Digital vs traditional
Voorwoord
Inhoud
Hoofdvraag:
​
In hoeverre wordt de tweedimensionale traditionele kunst vervangen door digitale werken?
Deelvragen:
​
-
Wat is traditionele kunst?
-
Wat is digitale kunst?
-
Hoe is digitale kunst ontstaan?
-
Hoe worden verschillende beeldaspecten digitaal en traditioneel vormgegeven?
-
Wordt digitale kunst op dezelfde manier gewaardeerd als traditionele kunst?
-
Welke mogelijkheden en nieuwe technieken van digitale kunst kunnen we in de toekomst verwachten?
'In hoeverre wordt de tweedimensionale traditionele kunst vervangen door
digitale werken?'
Ik heb voor het onderwerp ‘digitale en traditionele kunst’ gekozen, omdat ik zelf beide soorten kunst leuk vind om te maken. Ik teken al mijn hele leven op papier (of andere ondergrond) en nu al een halfjaar ook digitaal op mijn iPad. Ik vond het heel leuk dit onderzoek te maken, omdat het onderwerp me interesseerde en het dan net wat leuker is om te doen. Ik werk nu al voor de 3e keer alleen aan mijn onderzoek, omdat het bij de vorige 2 onderzoeken goed beviel en ik alleen werken heel fijn vind.
Inleiding
Mijn dimensie bij dit onderzoek is ‘nieuwe media’, omdat digitale kunst een relatief nieuw iets is en het steeds groter en populairder is/gaat worden. Ik heb net als bij mijn vorige 2 onderzoeken eerst een aantal bronnen opgezocht voor mijn deelvragen. Bij sommige deelvragen heb ik maar weinig bronnen gebruikt, omdat ik zelf al redelijk veel over mijn onderwerp wist. Ik heb alleen maar websites als bron gebruikt, dit was het makkelijkste en ik kon alle informatie vinden die ik nodig had. Als meet en greet heb ik een illustratie digitaal en traditioneel getekend. De illustratie is van Boris Groh en was achteraf iets te gedetailleerd voor de tijd die ik ervoor had. Ik denk dat mijn onderzoek wel goed is, aangezien de ‘strijd’ tussen digitale en traditionele kunst al heel lang bestaat. Ook waren sommige deelvragen echt een goede aanvulling op mijn onderzoek en het beantwoorden van mijn hoofdvraag.
Conclusie
In hoeverre wordt de tweedimensionale traditionele kunst vervangen door digitale werken? Traditionele kunst zijn alle vormen van kunst die je zonder digitale technieken of apparatuur maakt. Een paar voorbeelden van (bekende) traditionele kunstenaars zijn: Vincent van Gogh, Sam Cox, John DePianto en Banksy. Digitale kunst is alle kunst die juist wél gemaakt wordt met behulp van een computer of andere digitale hulpmiddelen. Er zitten eigenlijk geen grenzen aan de digitale kunstwereld, bijna alles wat je wil is mogelijk terwijl er soms traditioneel wat beperkingen zijn. Een digitaal kunstwerk kan steeds weer bewerkt worden door jezelf of door anderen, terwijl het bij traditionele kunst vrijwel onmogelijk is om achteraf te ‘bewerken’.
Er zijn verschillende categorieën van digitale kunst, namelijk statische kunst, bewegend beeld, internetkunst en VR-kunst. Deze vormen van digitale kunst ontstonden veel later dan de traditionele kunst, die zich al ver ontwikkeld had. Tot 1990 werd er vrijwel alleen op de ‘traditionele wijze’ kunst gemaakt. De bekendheid van digitale kunst begon ongeveer toen de betere computers op de markt kwamen. In 1958 werd de eerste digitale game uitgebracht door William Higinbotham en rond het jaar 1965 werd er steeds meer gebruik gemaakt van de videokunst door kunstenaars. De opkomst van het internet zoals we die nu kennen, zorgde er uiteindelijk vooral voor dat de digitale kunst veel bekender werd. Dit komt mede doordat kunstenaars op het internet hun werk konden verspreiden.
Er zitten best wel wat verschillen in de vormgeving van beeldaspecten digitaal en traditioneel. In de digitale kunst heb je over het algemeen wat meer mogelijkheden en kun je dingen ook heel makkelijk aanpassen. Beeldaspecten traditioneel hebben soms wel wat beperkingen, maar met wat creativiteit heb je alsnog heel veel opties. De meningen over welke vorm van kunst nou het beste is liggen enorm ver uit elkaar. Het ligt er maar net aan wat je het leukste vind en waar je beter in bent. Hierdoor is er geen echt duidelijke uitkomst te geven over wat nou ‘beter’ zou zijn. De digitale kunst gaat zich in de komende jaren waarschijnlijk meer ontwikkelen op het gebied van bijvoorbeeld augmented - en virtual reality en 3D prints.
Ik heb als meet en greet twee keer een illustratie van Boris Groh getekend, een keer op papier met traditionele media en de andere op mijn iPad met het programma ‘Procreate’. Ik kan het uiteindelijk niet echt vergelijken, omdat het toch heel anders werkt op een iPad dan op papier. Digitaal kon ik heel makkelijk dingen aanpassen en precies dezelfde kleuren selecteren als het echte werk had. Traditioneel was dit een stuk lastiger en moet je meer improviseren met kleuren en zijn fouten lastiger te verbeteren. Ik denk uiteindelijk dat digitale kunst de traditionele kunst niet gaat overnemen. Er zijn namelijk heel veel mensen die het willen blijven maken op papier en er zijn er ook genoeg die alleen digitale werken willen maken of beide ‘werelden’ beoefenen. Ik zelf kan ook niet kiezen welke van de twee ik leuker vind, aangezien het zo anders is. Het is digitaal niet perse makkelijker voor mij dan op papier en ik wil het allebei blijven doen.
Reflectie & evaluatie
Ik vond dat dit onderzoek wel goed ging en ik denk ook dat dit onderzoek mijn ‘beste’ is tot nu toe. Ook vond ik het echt leuk om over dit onderwerp deelvragen te beantwoorden, aangezien het onderwerp toch wel mijn grootste hobby is. Ik had dit onderzoek wel meer stress, maar dat kwam mede doordat ik in de lockdown wat minder heb gedaan dan ik zou moeten doen. Uiteindelijk is het allemaal wel goed gekomen, maar bij volgende onderzoeken hoop ik dat ik iets eerder begin in plaats van dingen op het laatste moment nog af moeten maken. Verder moet ik de volgende keer echt een beetje gaan letten op mijn woorden aantal, want bij dit onderzoek is dat nogal uit de hand gelopen! Ik ben over het algemeen heel tevreden over dit onderzoek en ik vind zelf dat hij heel goed gelukt is.