top of page

Hoe worden verschillende beeldaspecten digitaal en traditioneel vormgegeven?

Beeldaspecten in de kunst zijn bijvoorbeeld kleur, structuur, vorm, licht, lijn, ruimte en compositie. Deze begrippen vormen samen het kunstwerk. De basis van elke kleur die er bestaat is minstens één van de primaire kleuren: rood, geel en blauw. Door deze kleuren te mengen met elkaar krijg je de secundaire kleuren. Kleuren kunnen koud of warm zijn, verzadigd of onverzadigd en donker of licht. 

Digitaal

In de digitale kunst is bijna alles mogelijk qua vormgeving van de beeldaspecten. Je hebt bijvoorbeeld in Procreate en Adobe Photoshop verschillende brushes waarmee je heel veel texturen en traditionele media kan nabootsen. De structuren van de brushes zijn natuurlijk niet altijd precies te vergelijken met het echte medium, maar met de hedendaagse technologie lukt het digitale tekenprogramma’s steeds beter. In Procreate heb je wel 200 verschillende brushes, van potloden tot olieverf structuren.

 

Je kan zo ongeveer elke kleur krijgen die je wilt hebben in een digitaal programma, je gebruikt daarvoor een kleurenwiel waar je elke kleur kan ‘kiezen’. 

 

Bepaalde vormen zijn digitaal makkelijker (na) te maken, aangezien je op een computer of ander device bijvoorbeeld een functie hebt om lijnen meteen recht te krijgen. Ook kan je digitaal alles aanpassen en perfectioneren naar hoe jij het zou willen. Dat is een groot verschil met traditionele kunst, waar je vaak dingen achteraf niet meer kunt aanpassen. 

 

Op de ‘lagen’ in een tekenprogramma heb je heel veel opties waarmee je bijvoorbeeld het licht op die specifieke laag kunt aanpassen. Hierdoor kan je ervoor zorgen dat die laag heel licht wordt of juist wat donkerder uitvalt naast de rest van je werk. Deze lagen zorgen ervoor dat je je werk als het ware in ‘stukjes’ kan opbouwen en deze stukken later apart kunt bewerken en ook verplaatsen. 

 

De compositie van kunstwerken is in de digitale wereld heel makkelijk aan te passen. Je selecteert het kunstwerk of een deel daarvan en kunt het verplaatsen binnen je canvas. Op die manier kun je afsnijding en overlapping creëren en met de compositie experimenteren tot je er tevreden mee bent. 

Traditioneel

Traditionele vormgeving van beeldaspecten vereist meestal iets meer vaardigheid in vergelijking met de digitale mogelijkheden. Met verschillende media kun je alsnog wel heel veel creëren en vormgeven, alleen is het wel wat moeilijker. De structuren van traditionele media zijn natuurlijk in tegenstelling tot digitale brushes wel echt en tastbaar. Met structuren kan je heel veel dingen beter maken. Je kan bijvoorbeeld met een kwast en verf een bepaalde structuur krijgen. Daarnaast kan je door andere tools te gebruiken bepaalde effecten laten zien in je werk of kleine details aanbrengen. 

 

Met traditionele media is het natuurlijk mogelijk om elke kleur te krijgen, alleen kost dit dan waarschijnlijk heel veel tijd of geld. Door te mengen is het te doen, maar dit is niet bij elk medium mogelijk. Bij stiften of potloden is er al een selectie van de kleuren gemaakt en je kan dan geen nieuw potlood maken door op een bepaalde manier te ‘mengen’. Met kleurpotloden kan je wel een soort van ‘mengen’ met je kleuren. Je begint met zachtjes een kleur aanbrengen op het papier, hierna doe je daaroverheen lichtjes weer een andere kleur. Als je dit herhaalt kan je meer kleuren krijgen dan de selectie potloden die je krijgt. 

 

Vormen digitaal maken is natuurlijk heel makkelijk, door hulpmiddelen als ‘quickshape’ (Procreate), is het heel makkelijk om rechte en zelfs perfecte vormen te krijgen. In de traditionele kunstwereld zijn er ook hulpmiddelen. Zo heb je bijvoorbeeld een liniaal, geodriehoek en passer om je te helpen rechte lijnen of ronde cirkels te krijgen. Sommige mensen kunnen dit ook uit de losse pols of hebben er zelf trucjes voor bedacht.

 

Licht is op verschillende manieren vorm te geven. Het verschilt heel erg per medium en ook kan je met alle kleuren licht weergeven. Zo heb je met rood/gele tinten licht een hele andere sfeer dan met blauw licht, dat straalt meer koelte uit. Een voorbeeld van licht bij houtskool is door stukken van je tekening lichter te maken met je gum. Zo geef je aan dat daar het licht op valt. Met verf kan je elke kleur gebruiken die je wil en daarmee een licht randje maken. Het is meestal zo dat je voor licht of ‘highlights’ een lichtere kleur gebruikt dan de rest van je werk.  

 

De compositie van traditionele kunst is eigenlijk onmogelijk aan te passen nadat je al klaar bent. De enige optie is om het dan helemaal opnieuw te doen. Als het een schets is met potlood zou het nog wel kunnen worden aangepast door (delen) uit te gummen. Een manier om ervoor te zorgen dat je helemaal tevreden bent met je compositie, is door alle mogelijke composities van tevoren snel te schetsen. Als je dan een goede hebt gevonden kun je deze eventueel nog iets uitgebreider schetsen tot je er blij mee bent. 

bottom of page