Wat is digitale kunst?
Digitale kunst is alle kunst die gemaakt wordt met behulp van een computer of andere digitale hulpmiddelen. Er zijn enorm veel vormen van digitale kunst, veel meer dan mensen zich kunnen voorstellen. Je kunt enorm veel creëren met alleen een computer, iPad/tablet of telefoon. Zo kun je sculpturen maken in 3D, illustreren met ‘brushes’ die net echt lijken en video’s of foto’s bewerken. Er zitten eigenlijk geen grenzen aan de digitale kunstwereld, bijna alles wat je wil is mogelijk met wat kennis en vaardigheden. Een digitaal kunstwerk kan steeds weer bewerkt worden, door jezelf of door anderen en de kwaliteit wordt er meestal niet slechter door.
Er zijn verschillende categorieën van digitale kunst, aangezien de soorten kunst in de digitale wereld zo uiteenlopend zijn. Je hebt als eerste ‘statische kunst’, deze categorie bevat alle niet bewegende digitale werken. Voorbeelden van statische kunst kunnen bewerkte foto’s zijn, kunstwerken die gemaakt zijn met tekenprogramma’s en ook kunst die door een computer zelf gemaakt is uit algoritmen van speciale programma’s om te ontwerpen. Een andere categorie is die van het ‘bewegende beeld’, deze vorm van digitale kunst heeft bijvoorbeeld bewegende afbeeldingen en video’s. Verder is er ‘Internetkunst’, deze vorm van kunst is interactief en door middel van geluid, tekst, afbeeldingen en beweging worden kunstwerken samengesteld. Onder internetkunst valt ook de digitale kunst van de games. Daarnaast is een digitale installatie ook onderdeel van digitale kunst en een bekend voorbeeld is ‘GLOW’, een lichtshow door de stad Eindhoven. De laatste categorie is relatief nieuw, namelijk de virtual reality kunst. Er wordt nog veel onderzoek gedaan door kunstenaars hoe ze het uiterste uit deze vorm van kunst kunnen halen. Bij virtual reality kunnen de makers het zo laten lijken alsof je in een kunstwerk, zoals een schilderij, rondloopt en er echt in zit.
Er zijn heel veel programma’s waarmee je met digitale kunst aan de slag kunt gaan. Vaak kosten de populaire programma’s en apps wat geld, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn aangezien er ook veel goede software gratis te vinden is. Voor statische kunst gebruiken veel professionele digitale kunstenaars de app ‘Procreate’ of het programma ‘Photoshop’. Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen, want voor elke persoon werkt weer wat anders maar dit zijn wel veel gebruikte, bekende programma’s. In ‘Procreate’ en ‘Photoshop’ zitten heel veel basis ‘brushes’ die je kunt gebruiken, deze ‘brushes’ zijn zo gemaakt dat ze zo veel mogelijk op de traditionele media uit het echte leven lijken. Voor heel veel digitale kunstvormen kun je terecht bij de Adobe programma’s, in totaal zijn er meer dan 20 verschillende apps van Adobe.