Review shame/fame
Periode 2
De documentaire 'Shame/Fame' gaat over beschamende filmpjes waar mensen, vaak zonder dat te willen, beroemd mee zijn geworden. De maker van de documentaire vraagt zich af of het wel is toegestaan om zomaar video's van anderen op het internet te plaatsen. Ze praat met verschillende mensen die hier het slachtoffer van zijn geworden en vraagt onder andere hoe het hun leven heeft beïnvloedt.
​
De maker wil denk ik met de documentaire duidelijk maken dat er veel gevolgen aan het plaatsen van een filmpje zitten, het kan overal opduiken. Via zo'n video zijn er zelfs mensen aan Facebook pagina's gekomen of telefoonnummers. Een slachtoffer vertelde ook dat hij na een gesprek werd ontslagen, dit allemaal door een video die een persoon van jou maakte.
​
Ik vind zelf dat je niet zomaar iemand kan gaan filmen, hoe diegene zich op dat moment dan ook gedraagt, je kan zelf dan misschien niet inschatten wat voor impact het kan hebben maar dan nog vind ik het te ver gaan. Je kan foto's of video's maken maar dan niet van iets waar een ander heel veel last van kan hebben en het diegene kan blijven achtervolgen. Ik denk dat je alles wat niet ten koste van een ander gaat mag delen maar het is wel lastig te zeggen, ik vind het niet erg als ik spotplaatjes zie van Trump al gaat het wel ten koste van hem.
​
Ik deel zelf op mijn privé-accounts wel foto's van mezelf maar op mijn tekenaccount doe ik dat niet en is mijn naam ook niet bekend. Omdat het nog redelijk groot zou kunnen worden ga ik dat ook niet doen omdat dan heel veel mensen dingen over mij zouden kunnen opzoeken. Het zou kunnen dat ik dat ooit nog doe maar op dit moment denk ik van niet.
Als ik 'Britta Stoof' opzoek op internet dan krijg ik bij afbeeldingen een paar foto's van mij op turnwedstrijden, die hebben in de krant gestaan en dus ook op internet. Bij de websites staat mijn Pinterest van vroeger, mijn Instagram account (privé), de lijst van schoolrecords van meisjes uit de 1e en 2e klas van atletiek en websites van krantenartikelen met de turnfoto's.
(fake) nieuwsartikelen
Artikel 1
Dit artikel is fake-news omdat de titel veel te lang is, er zitten spelfouten in zoals 'de' coronavirus en 'direkt'. Ook is de foto heel wazig waardoor je niet goed kan zien of het echt de RTL nieuws site is.
Artikel 2
Dit nieuwsbericht is echt, ik heb hem opgezocht en het bestaat. De NOS is een betrouwbare nieuws site en in de tekst staan geen rare dingen of spelfouten. De tijd die de Italiaan heeft gelopen klopt op de seconde.
Artikel 3
Dit artikel is heel erg fake, je kunt het aan heel erg veel dingen zien. Ik heb eerst de site opgezocht en er staan alleen maar 'artikelen' op die nergens op slaan. Het is bedoeld om te lachen, daarnaast zie je naast dit nieuwsbericht ook andere berichten waarvan niks klopt. Omdat ik al wist dat er in Amerika racisme was weet je al snel dat het niet klopt.
Artikel 4
Bij het zien van het artikel denk ik dat het fake-nieuws is omdat de NOS site volgensmij is nagemaakt. Naast 'NOS' staan woorden die niet op de echte site staan en het is een beetje een sensatiezoekers titel. Als je op de titel van het bericht zoekt komen er ook andere artikelen met een andere bekende Nederlander en dezelfde titel wat dus niet klopt.
Artikel 5
Dit is fake-nieuws omdat het geen echt serieus artikel is maar meer een soort 'meme' vormgeving heeft. Daarnaast is het bericht bedoeld om Obama in een slecht daglicht te zetten en Trump in het zonnetje. Het account van die ChairmanSizer ziet er ook niet realistisch uit.
Artikel 6
Dit artikel lijkt me nep, maar ik weet het niet zeker omdat sommige berichten op de site wel wat realistischer zijn dan andere. Maar volgensmij is het wel nep omdat het me onwaarschijnlijk lijkt dat de paus die mensen volgt en liket.
Fake nieuwsartikel
Stappenplan fake-news bericht
​
Stap 1: brainstormen
We wilden iets met de school en het coronavirus doen. Corona is op dit moment erg actueel en dus ook sneller geloofwaardig, we besloten daarom om die twee te combineren. Het idee was om onze school in een wat slechter daglicht te zetten als het ging om het volgen van de coronamaatregelen.
​
Stap 2: doel van je bericht
Ons doel is om verwarring bij de leerlingen en leraren te creëren, dit bericht kan verwarring veroorzaken omdat er ook echt soms minder aan de coronaregels werd gehouden.
​
Stap 3: schrijf een persbericht
Allereerst bedenk je een kop en dan daaronder een dikgedrukt stuk met de belangrijkste informatie uit je persbericht. We hebben de leerlingen en leraren zogenaamd een mening laten vormen in het bericht, waardoor het wat persoonlijker wordt. Verder is het informatief voor de lezer en laat het nieuwsbericht de lezer een eigen mening hebben.
​
Stap 4: vormgeving
We hebben het laten lijken alsof ons nieuwsbericht op de site van Heusden nieuws stond. Ons artikel op Heusden nieuws is bewerkt op Picsart, waar we de tekst, datum en afbeelding in het huidige artikel veranderd hebben.
Vragen black mirror en puntensysteem
1. Zoek op internet de serie 'Black Mirror' op; wat voor soort serie is het? Waar gaan de afleveringen over?
​
Black Mirror is een beetje een duistere serie over de gevaren van te ver ontwikkelde technologie. Er wordt gedaan alsof er al hele grote technologische dingen zijn uitgevonden en wat deze met de wereld doen.
​
2. Wat is de betekenis van de titel 'Black Mirror'?
​
'Black Mirror' betekent letterlijk 'zwarte spiegel'. Figuurlijk denk ik dat ze met de naam de donkere kant van ver ontwikkelde technologie bedoelen. In bijna elke aflevering loopt het uiteindelijk (helemaal) niet goed af. Zo laten zij zien dat technologie niet alleen maar goed is voor de wereld.
​
3. Beschrijf in je eigen woorden waar de aflevering Nosedive over gaat.
​
Nosedive gaat over een vrouw: Lacie, die leeft in een wereld waar je elkaar beoordeeld met sterren. Hoe hoger je gemiddelde (max. 5) hoe meer je mag en kan gebruiken. Lacie doet er alles aan om populair te zijn ook al moet ze dan doen alsof. Ze wordt door een oude basisschoolvriendin uitgenodigd voor haar bruiloft, die vriendin heeft een score van 4.7 en Lacie zou maar al te graag wat hoger zijn dan 4.2. Doordat ze ruzie krijgt als blijkt dat ze niet op een vliegtuig mag omdat ze een paar puntjes te laag heeft, wordt ze boos en gaat ze er liftend proberen te komen. Als ze daar na heel veel uren aankomt wil de vriendin haar er niet hebben, maar ze besluit toch een speech te geven. Doordat ze met een mes gaat bedreigen komt ze terecht in de gevangenis en wordt haar 'rating-vermogen' weggehaald.
​
4. Beschrijf uitgebreid hoe het puntensysteem in de aflevering werkt; wanneer ben je in die wereld 'succesvol'?
​
Je wordt beoordeeld door alle mensen in je omgeving op basis van sterren, hoe hoger je gemiddeld aantal sterren hoe 'succesvoller' en populairder je bent. Als je scheldt, boos doet of iets anders wat volgens die wereld niet kan of mag krijg je een lager aantal sterren dan als je aardig en beleefd doet.
​
​
​
5. Wat vind je van dit systeem? Wat zijn de voor- en nadelen van dit systeem?
​
Ik vind het systeem zelf redelijk eng, alle mensen doen zo hun best op goede beoordelingen dat het allemaal een toneelstukje wordt. Het lijkt alsof echte gevoelens niet meer geuit mogen worden. Ik denk zelf dat er geen echte voordelen aan dit systeem zitten want als je iemand niet mag beoordeel je diegene expres slecht terwijl die niks heeft gedan. Ook wordt je privacy geschonden omdat iedereen weet hoeveel sterren je hebt en je daar dan weer op beoordeeld wordt door bijna iedereen.
6. Wat houdt het puntensysteem in China in?
In China wordt je ook beoordeeld met dit keer punten, maar niet door iedereen. Alleen de overheid geeft punten of trekt ze af. Als je je slecht gedraagt of iets doet wat niet mag zoals door rood lopen, worden er punten afgetrokken. Als je een te lage score hebt sta je op de zwarte lijst, als je daar op staat mag je bijvoorbeeld niet meer reizen met trein en vliegtuig. Ook wordt je beoordeeld op je financiële situatie of op sociale situaties waar je aardig moet zijn of iets goeds moet doen.
​
7. In hoeverre vind jij dat het systeem in de aflevering hetzelfde is als het systeem in China?
​
Hetzelfde is dat je op gedrag wordt afgerekend met een score, maar in China is dat punten en in de aflevering sterren. Ook zijn bepaalde mogelijkheden niet meer toegankelijk als je een te lage score hebt bereikt.
​
8. Denk je dat het realistisch is dat zo'n dergelijk systeem ook in Nederland komt?
​
Nee, veel te veel Nederlanders zijn heel erg op hun privacy gesteld en daarnaast hebben we ook wetten die er eigenlijk voor zorgen dat het bijna niet kan zo'n systeem te hebben. Bijvoorbeeld de wet voor vrijheid van meningsuiting en de wet dat iedereen gelijk is in Nederland.
​
9. Op welke manier denk je dat er op dit moment al informatie over jou wordt verzameld?
​
Op Instagram, WhatsApp, TikTok en andere sociale media. Je krijgt bijvoorbeeld advertenties op basis van je voorkeuren in het dagelijks leven. Op internet wordt alles wat jij opzoekt vast wel ergens vastgelegd als informatie. Ook de overheid heeft veel informatie over je zoals waar je woont, hoe je heet
en hoe oud je nu bent.
​