Onderzoek 1
​
Door Britta Stoof Da4b
Graffiti
​
Ik doe mijn onderzoek over graffiti omdat ik zelf heel erg van tekenen, schilderen en andere beeldende kunst houd. Ik maak zelf ook beeldende kunst en vind graffiti vaak mooi om te zien en het is altijd leuk als het ergens ineens opduikt. Mijn opa en oma wonen ook vlakbij een graffiti ‘hotspot’ met heel veel kunstwerken die na een paar weken of maanden steeds weer veranderen omdat er dan weer overheen is gespoten. Ik ging daar vroeger al heen en vond het altijd best wel indrukwekkend. Daarnaast vind ik het ook interessant om er onderzoek naar te doen omdat je dingen tegenkomt die je nog niet wist.
Voorwoord
Inleiding
Ik heb dit onderzoek voordat ik begon met antwoord te geven op de deelvragen, eerst alle bronnen voor elke deelvraag uitgezocht. Op die manier kon ik makkelijk alle informatie vinden die ik nodig had om de vraag te beantwoorden. Ook wist ik van sommige onderwerpen al wat af en kon ik op die vragen zonder bron antwoord geven. Ik heb ook gekeken of de site betrouwbaar was en de informatie wel klopte. Als meet & greet heb ik de documentaire ‘Exit Through the Gift Shop’ gekeken, waar veel over de beroemde maar onbekende graffiti-artist Banksy wordt verteld. Ik denk dat dit me heeft geholpen om mijn hoofdvraag te kunnen beantwoorden omdat je in deze documentaire alles via de ogen van de street artists zelf ziet. Op die manier kijk je er toch vanuit een heel andere kant naar.
Hoofdvraag:
In hoeverre valt graffiti onder beeldende kunst?
Deelvragen:
-
Wat is graffiti?
-
Wat is beeldende kunst?
-
Wat is de geschiedenis van graffiti?
-
Hoe dragen graffiti-artists bij aan graffiti als beeldende kunst?
-
Welke graffiti valt onder vandalisme?
-
Waarom is op sommige plekken graffiti wél legaal?
Inhoud
Hoofdvraag
In hoeverre valt graffiti onder beeldende kunst?
Conclusie
Graffiti is het aanbrengen van verf op openbare plekken, vaak zijn die plekken eigendom van iemand anders en is het dus illegaal om daarop te spuiten. Toch kan je graffiti ook als een vorm van (beeldende) kunst zien, mensen uiten hun creativiteit door graffiti te spuiten, er kunnen boodschappen achter de kunst zitten en er zijn veel voorbereidingen nodig voor het zetten van een piece. Graffiti artists zoals Banksy of Keith Haring zijn inmiddels wereldberoemd door hun graffiti en hun werken worden voor miljoenen verkocht, en toch spuiten ook zij illegaal. Dit komt door hun bekendheid, iedereen kent hun werk en daarom is het beroemd geworden. Graffiti valt onder vandalisme vinden veel mensen, vandalisme is het vernielen van iemand anders eigendommen. Graffiti-artists zijn het hier niet mee eens want zij uiten alleen hun creativiteit in hun werk en het wordt het best bekeken op de straat. Er zijn ook legale plekken waar mensen los mogen gaan op een muur, deze zijn er vooral om illegale graffiti te minderen. Graffiti werd heel vroeger nog niet als vandalisme gezien, dit ontwikkelde zich pas later toen de graffiti cultuur weer opbloeide in de 20e eeuw. Mijn hoofdvraag is ‘in hoeverre valt graffiti onder beeldende kunst?’ en het antwoord is: Graffiti valt onder beeldende kunst, want graffiti is tastbaar en is een kunstvorm. De meningen zijn wel verdeeld over of graffiti kunst is of toch vandalisme, maar dit ligt aan het standpunt van degene. Dit heeft geen invloed op mijn antwoord dat graffiti wel degelijk als beeldende kunst kan worden beschouwd en daar ook onder valt.
Meet & greet
Ik heb als meet & greet de documentaire ‘Exit Through the Gift Shop’ gekeken op Youtube, waar het voor het grootste gedeelte gaat over Banksy. In grote lijnen wordt het verhaal via een amateur cameraman, Thierry Guetta, vertelt die alles filmt, hij filmt in de documentaire heel veel street artists en zegt tegen hen dat hij een documentaire over ze maakt. Ook krijgt Thierry toestemming om Banksy te volgen en filmen als hij alles maar blurred en een silhouette laat zien. Aan het einde, wanneer Thierry zelf ook kunst en street art gaat maken komt Banksy erachter dat Thierry nooit van plan was een documentaire te maken. Hij vraagt Thierry om toch een documentaire te maken maar dit wordt een ramp, daarom gaat Banksy zelf aan de slag met editen waar ‘Exit Through the Gift Shop’ uit is gekomen.
In de documentaire zie je dat er heel veel werk voorafgaat aan het werkelijk zetten van pieces of street art, er moeten schetsen worden uitgewerkt, stencils geknipt en een goed moment om het te zetten worden uitgezocht. Ook zie je dat Banksy’s kunst heel bekend is en mensen het echt als kunst zien en niet perse meer als vandalisme. Terwijl dit bij minder bekende mensen weer wel het geval is. Het kijken van de documentaire heeft me geholpen om te zien dat veel mensen street art wel als kunst op straat zien en het niet altijd vandalisme vinden of zonde van een gebouw. Je kunt wel zien dat wat ze doen illegaal is omdat er meerdere keren politie in beeld kwam die ze aanspraken of probeerden te arresteren en er diep in de nacht gespoten werd.
Deze meet & greet heeft geholpen om een antwoord te vinden op mijn hoofdvraag en ook stukken van deelvragen, je keek door de ogen van de graffiti-artists in plaats van iemand die het ziet als vandalisme. Hierdoor bekijk je het van een andere kant en hoor je dus ook een ander verhaal en een andere mening.
​
Reflectie & evaluatie
Het beantwoorden van de deelvragen ging voor mijn gevoel heel erg goed en ik vond het ook niet moeilijk. Dat kwam ook doordat ik al mijn bronnen had opgezocht, dat ga ik de volgende keer ook weer doen. De conclusie vond ik wat lastiger omdat je al je deelvragen moest samenvatten tot een antwoord en ik ben niet zo goed in samenvatten. Ik ga iets eerder beginnen aan mijn onderzoek volgende keer zodat ik ruim van tevoren klaar ben en niet al te veel nog aan het einde moet doen.