Hoe dragen graffiti-artists bij aan graffiti als beeldende kunst?
Graffiti-artists maken graffiti om verschillende redenen, niet alleen om gebouwen te bekladden en opzettelijk vandalisme te plegen. Zo willen sommige artists boodschappen overbrengen door middel van hun graffiti, het kan in opdracht zijn van de overheid of een bedrijf en zodat iedereen zijn/haar werk kan zien. Graffiti is door graffiti-artists bij onze cultuur gaan horen, je ziet over tags, pieces en andere street-art. Het een mooier dan het ander, er komen ook steeds meer graffiti kunstwerken in musea terecht waardoor je het onder kunst kan rekenen. Deze artists zijn hier goede voorbeelden van:
Banksy
Banksy is een heel goed voorbeeld van een graffiti-artist die boodschappen over problemen uit de hele wereld op gebouwen zet in zijn eigen stijl. Banksy maakt veel gebruik van stencils waarmee hij vaak mensen mee afbeeld, hij maakt ook best vaak gebruik van ratten in zijn pieces. Het meest bijzondere aan Banksy is dat zijn identiteit onbekend is en dat het enige wat mensen weten is dat hij een man is en vermoedelijk in Bristol woont. Door die anonieme identiteit zijn hij en zijn kunst alleen maar interessanter geworden en worden werken van hem voor enorme bedragen geveild. Banksy zelf gaat het niet om het geld maar dat er iets wordt gedaan aan de problemen die hij in zijn kunst uitbeeldt. Hij maakt onder andere kunst over vluchtelingen, acceptatie van de lgbtq+ en black lives matter. Banksy maakt ook veel gebruik van voorwerpen die op dat moment op de straat liggen en verwerkt deze dan in zijn kunstwerken. Een zelfbedachte stunt van Banksy waardoor een werk van hem nog meer waard werd, was dat een schilderij zichzelf versnipperde op het moment dat hij net verkocht was. Banksy had eerder een versnipperaar aangebracht in de lijst van het schilderij, het is niet helemaal gelukt aangezien hij maar half versnipperd werd.
Keith Haring
Deze kunstenaar heeft er onder meer voor gezorgd dat graffiti niet alleen maar als vandalisme werd gezien, maar ook als kunst beschouwd kon worden. Keith Haring's stijl is doodles van voornamelijk poppetjes met andere dingen eromheen. In New York vond Keith zijn eigen stijl en hij tekende metro’s onder met zijn werk. Veel mensen herkenden zijn stijl en hij werd steeds bekender, hij ging zijn werk verkopen en werkte in kunstgalerijen. Keith's stijl valt onder pop art dat in de jaren ‘70 populair werd. Ook heeft Keith Haring een eigen winkel die de ‘Pop shop’ heette, er werden kleding en andere spullen te koop met zijn kunst erop gedrukt zodat ook minder rijke mensen zijn kunst konden kopen. Keith kon het ook goed vinden met kinderen en maakte ook zijn kunst samen met hen, hij kreeg in 1988 Aids en 2 jaar later overleed hij. Maar zijn werk bleef bekend tot op de dag van vandaag.
Nederland
​
In Nederland worden ook steeds vaker events georganiseerd waar graffiti-artists los kunnen gaan op muren of gebouwen, Step in the Arena is hier een voorbeeld van. Dit is een jaarlijks event in Eindhoven bij de ‘berenkuil’, dit zijn viaducten en de muren die erbij horen die volgespoten zijn met graffiti. Elk jaar worden de muren helemaal zwart gespoten en mag iedereen er weer wat nieuws op spuiten, al veranderen de kunstwerken veel vaker en is elke piece of tag dus maar voor korte tijd te bewonderen. Deze events zorgen ook voor meer acceptatie en liefde voor graffiti kunst en minder gevoel van vandalisme.