Hoe is muziek ontstaan en waarom is muziek luisteren zo populair?
Het is niet helemaal duidelijk wanneer muziek nou precies is ontstaan, omdat het zo lang geleden is. Muziek is waarschijnlijk ‘uitgevonden’ in de tijd dat de moderne mensen zich over Europa verspreiden. Dit was zo rond 20.000 v.c. en onderzoekers hebben een soort ‘muziekinstrumenten’ uit die tijd gevonden. Dit waren bijvoorbeeld fluitjes uit holle botten waar zelfs toongaten op zaten. De zogenaamde ‘tovenaars’ die werden afgebeeld op bijvoorbeeld grotten zouden de muziek gebruiken voor hun rituelen en ook om signalen af te geven. Er is dus niet echt een moment waar mensen begonnen met muziek maken maar het is in ieder geval wel heel vroeger uitgevonden.
Rond de tijd dat de oudheid begon tot aan de tijd van de middeleeuwen werd muziek verklaard door middel van goden. In die periode werden allerlei verschijnselen verklaard met goden, de mensen hadden een mythologisch wereldbeeld. In ‘Genesis’ werd gezegd dat ‘Jubal’ de eerste muziekinstrumenten had gemaakt. In de latere middeleeuwen dacht Charles Darwin dat muziek was afgeleid van bijvoorbeeld vogelgezang of andere geluiden van dieren. De Grieken speelden ook een grote rol in de ontwikkeling van de muziek, zij geloofden ook dat de goden muziek ‘bedacht’ hadden. Hun goden hadden allemaal een bepaald muziekinstrument dat bij ze hoorde, zo had de god ‘Apollo’ een ‘lyra’ (soort harp). Rond 800 v.c. begon de muziek echt op te bloeien en werden bijvoorbeeld de melodieën ingewikkelder. Grieken hebben veel invloed gehad op de muziek van nu in andere landen, zo heeft Arabische, Turkse en Perzische muziek een Griekse basis. Maar ook de westerse muziek is afgeleid van de Griekse muziek.
Bijna iedereen die muziek kan luisteren of maken doet dit vandaag de dag, maar waarom? Onderzoekers hebben vaker onderzocht wat voor effect muziek op mensen kan hebben. Ten eerste is het luisteren van muziek of praten over de muziek die je geluisterd hebt goed voor je hersenen, je hersenen reageren erop. Je voelt je sterker en ook beter en en je pijn kan zelfs afnemen! Dit komt omdat je lichaam terwijl je muziek luistert endorfine aanmaakt, dit is een pijnstiller die je lichaam zelf maakt tegen pijn. Ook vinden mensen het fijn om hun huiswerk te maken met muziek in omdat ze zich dan beter kunnen concentreren. Dat klopt want muziek met bijvoorbeeld een beat erin maakt je hersenen meer alert en je hersengolven worden gestimuleerd. Met het luisteren van muziek wordt je dus productiever en dit kan ook helpen bij je werk. Zelf muziek maken is ook heel goed voor je lichaam, het verbetert verschillende dingen zoals: je geheugen, beter kunnen plannen of organiseren en ook helpt het bij sociale vaardigheden.
Je gedrag kan zelfs veranderen door muziek, bureaus van marketing verdiepen zich hier enorm in om erachter te komen wanneer klanten meer kopen. Ze zoeken dan liedjes die het koopgedrag van klanten zou stimuleren. In restaurants maken ze gebruik van muziek die de klant op zijn gemak laat voelen zodat het een betere indruk achterlaat. Mensen worden ook weggejaagd met muziek omdat ze er niks te zoeken hebben, op het centraal station in Amsterdam wordt ‘Carnaval Festival’ gedraaid tegen bijvoorbeeld hangjongeren.
Al met al, muziek luisteren heeft heel erg veel positieve gevolgen waardoor bijna iedereen het wil luisteren. Waarschijnlijk weten niet heel veel mensen wat al die gevolgen zijn en wat het met je lichaam kan doen, maar ze voelen dat het fijn of leuk is en blijven luisteren.